Mérgező falatok: mit ne egyen a kutya? A leggyakoribb tiltott élelmiszerek

Mérgező falatok: mit ne egyen a kutya? A leggyakoribb tiltott élelmiszerek

A kutyák családtagokként élnek velünk, így természetes, hogy megosztanánk velük ételünket. Fontos azonban tudni, hogy számos, emberekre ártalmatlan élelmiszer mérgező lehet a kutya számára. Ennek oka többek között az eltérő anyagcsere; egyes vegyületeket (pl. metilxantinok, szolanin, aflatoxinok) lassabban vagy egyáltalán nem bontanak le. Állatorvosi és iparági szervezetek (pl. WSAVA, FEDIAF) is hangsúlyozzák, hogy az egészséges kutyaétrend alapja a kiegyensúlyozott, teljes értékű (komplett) kutyatáp; az emberi maradékok adása csak körültekintéssel ajánlott. Cikkünk részletesen bemutatja a leggyakoribb mérgező élelmiszereket, az általuk okozott tüneteket és a megelőzés módjait.

Miért veszélyesek egyes emberi élelmiszerek a kutyákra?

A kutyák és az emberek biológiai különbségei miatt sok olyan anyag, amelyet mi gond nélkül elfogyasztunk, az ő szervezetükben toxikus hatást fejthet ki. Az Allium-félék (hagymafélék) például tioszulfátokat tartalmaznak, amelyek oxidatív károsodást okoznak a vörösvértestekben, és hemolitikus anémiához vezethetnek. A xilit, amelyet sok „cukormentes” édességben használnak édesítőként, erős inzulinkiválasztást idéz elő a kutyákban; ennek következménye lehet gyors vércukorszint-csökkenés (hipoglikémia), és nagyobb dózis vagy tartós fogyasztás esetén májkárosodás.

A csokoládéban található teobromin a kutya központi idegrendszerét és szívét stimulálja, és nagy dózisban görcsökhöz, súlyos esetben halálhoz is vezethet. Egyes élelmiszerek glikoalkaloidokat (a nyers vagy zöldülő burgonyában főként szolanin, a paradicsom zöld részeiben tomatin fordulhat elő) vagy aflatoxinokat (penészes ételek) tartalmaznak, amelyek súlyos mérgezést okozhatnak.

A mérgezés mértéke függ a kutya testtömegétől, az elfogyasztott mennyiségtől és az egyedi érzékenységtől. Bizonyos fajták (pl. akita, shiba inu) az Allium-félékre érzékenyebbek lehetnek. Általános szabály, hogy ha nem vagyunk biztosak egy élelmiszer biztonságosságában, inkább ne adjuk oda a kutyának, és kérjünk állatorvosi tanácsot.

Leggyakoribb mérgező élelmiszerek

Bármennyire is szeretnénk kedvencünket megjutalmazni egy falat csokoládéval vagy egy karika kolbásszal, a legtöbb emberi étel nem kutyáknak való. Sokféle alapanyag okozhat mérgezést vagy súlyos betegséget a kutyánál. A hagymafélék, csokoládé, szőlő, mazsola, xilit, makadámdió, penészes ételek, nyers tészta, nyers hús, bizonyos gombák, zöld paradicsom és nyers vagy csírázó burgonya, só, valamint zsíros és fűszeres ételek mind kerülendők.

Csokoládé, kávé és koffein

A csokoládé a kutyatartók körében talán a legismertebb tiltott csemege, mégis sok mérgezés történik. A kakaóban található metilxantinok (teobromin és koffein) a kutyákban lassabban bomlanak le, mint az emberekben. Már kb. 20 mg/kg (összes metilxantin) körül hányás, hasmenés és nyugtalanság jelentkezhet bizonyos egyedeknél. 40-60 mg/kg (összes metilxantin) esetén súlyos tünetek, például szívritmuszavarok, görcsök és ritkán szívmegállás fordulhat elő, fajta- és egyedi érzékenység szerint.

A sötét, magas kakaótartalmú csokoládé a legveszélyesebb; a fehér csokoládé gyakorlatilag elenyésző mennyiségű teobromint tartalmaz. A kávé, a teafélék és az energiaitalok ugyanezen okból tiltólistásak, mivel a koffein a kutya idegrendszerét és szívét stimulálja, ami remegést, görcsöket és szívritmuszavarokat válthat ki. Ne adjunk a kutyának csokoládét vagy koffeines terméket, és tartsuk ezeket elzárva a kutya elől.

A csokoládé‑mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, fokozott szomjúság, szapora pulzus és remegés. Súlyos esetben görcsök és szívmegállás is bekövetkezhet. Ha kutyánk csokoládét evett, azonnal forduljunk állatorvoshoz; az időben történő kezelés életmentő lehet.

Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsola akut veseelégtelenséget okozhat kutyákban. A toxikus komponens feltehetően a borkősav, de a pontos mechanizmus továbbra sem tisztázott. Az egyéni érzékenység miatt előfordulhat, hogy már egyetlen szem szőlő vagy mazsola is súlyos mérgezést vált ki. Nincs ismert biztonságos dózis; ezért sem friss, sem aszalt formában ne adjunk szőlőt vagy mazsolát a kutyának.

A mérgezés jelei többnyire néhány órán belül jelentkeznek: hányás, hasmenés, levertség, étvágytalanság, majd fokozott szomjúság és megváltozott vizeletkiválasztás. 24-72 órán belül heveny veseelégtelenség léphet fel, amely kezelés nélkül súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. Fontos, hogy már gyanú esetén is forduljunk állatorvoshoz, mert a korai infúziós terápia és méregtelenítés javíthatja a túlélési esélyeket.

Hagymafélék

A hagymafélék (pl. vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma) az Allium nemzetség tagjai; N‑propil‑diszulfid és más kénvegyületek révén oxidatív károsodást okozhatnak a vörösvértestekben. Ez hemolitikus anémiához, gyengeséghez, légszomjhoz, sötét vizelethez és sárgasághoz vezethet. Már egy közepes hagyma (kb. 100 g) egy 20 kg testtömegű kutyánál is kiválthat komoly tüneteket. A por formájában adott hagyma- vagy fokhagyma koncentráltabb lehet; a főzés nem mindig semlegesíti a veszélyt, ezért kis mennyiségben is veszélyes lehet.

Egyes alternatív gyógyászati irányzatok szerint a fokhagyma kis adagban használható féreghajtóként, de a legtöbb állatorvosi forrás szerint ez a hatás nem igazolt, míg a mérgezés kockázata fennáll. Ezért a biztonság kedvéért a hagymaféléket kerüljük mind a főtt ételekben, mind jutalomfalatokban.

A mérgezés jelei általában 1-3 napon belül jelentkeznek: étvágytalanság, hányás, hasmenés, sápadt nyálkahártyák és sötét vagy vöröses vizelet. Ha a kutya hagyma‑ vagy fokhagyma-fogyasztása gyanítható, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz; súlyos esetben vérátömlesztésre is szükség lehet.

Xilit (nyírfacukor)

A xilit (más néven nyírfacukor) különösen veszélyes konyhai összetevő a kutyák számára. A kutyák szervezete kifejezetten érzékeny a xilitre: gyors, nagyfokú inzulinkiválasztást indít be, ami azonnal mély vércukorszint-csökkenéshez (hipoglikémiához) vezet. Már kb. 75-100 mg/ttkg xilit hipoglikémiát, ~500 mg/ttkg felett májkárosodást válthat ki.

Nagyobb dózisoknál (~500 mg/kg felett) a hipoglikémia mellett súlyos májkárosodás, akár májelégtelenség is kialakulhat. A mérgezés tünetei gyorsan jelentkeznek: kezdetben hányás, majd pár percen belül a hirtelen vércukorszint-esés miatt gyengeség, ataxia, összeesés, görcs, eszméletvesztés léphet fel. Később a kutya állapota hirtelen romolhat, akár májelégtelenségi tünetekkel (sárgaság, véralvadási zavarok). Mindez néhány órán belül bekövetkezhet.

Előfordulási helyek: a xilit főként cukormentes rágógumiban, cukormentes édességekben és egyes „diétás” termékekben fordul elő. Egyes cukoralkoholok (pl. szorbit, maltitol) kevésbé veszélyesek, de a xilit minden formájától tartsuk távol a kutyát. A xilitmentes mogyoróvaj önmagában általában nem mérgező a kutyák számára. Mindig ellenőrizzük az összetevőket.

Csontok: a valós veszély

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák számára a csont természetes rágcsálnivaló. Számos állatorvosi forrás szerint a főtt és a nyers csontok egyaránt kockázatot jelentenek: a csontok szilánkjai könnyen megsérthetik a szájat és a nyelőcsövet, sőt a kutya bélrendszerében elakadhatnak vagy perforációt okozhatnak. A kemény csontok fogtörést is okozhatnak, a lenyelt darabok bélelzáródást idézhetnek elő, amely gyakran csak műtéttel kezelhető. Ezért ne adjunk csontot a kutyának jutalomfalatként; válasszunk inkább biztonságos, rugalmas rágójátékokat.

Makadámdió és más diófélék

A makadámdióban található toxikus mechanizmus pontosan nem ismert, de már viszonylag kis mennyiségben is mérgező lehet a kutyák számára. Már kb. 2 g/kg elfogyasztása gyengeséget, hányást, remegést, lázat és járási nehézséget okozhat. A tünetek többnyire 12 órán belül jelentkeznek, és 24-48 óra alatt megszűnnek, de egyes kutyáknál szövődményként hasnyálmirigy‑gyulladás léphet fel.

Más diófélék (pl. fekete dió) esetén fő kockázat a magas zsírtartalom, illetve a penész által termelt tremorgén mikotoxinok. Ezek hányást, hasmenést, remegést, görcsöket és akár halálos májkárosodást okozhatnak. A diófélék nagy méretük miatt fulladásveszélyt és bélelzáródást is jelenthetnek. Legjobb, ha minden dióféle fogyasztását kerüljük.

Alkohol és élesztős tészta

Az alkoholos italokban lévő etanol gyorsan felszívódik, és a kutyáknál hányást, hasmenést, depressziót, koordinációvesztést, légzészavart, görcsöket, kómát és halált okozhat. Mérgezés felléphet akkor is, ha a kutya erjedő gyümölcsöt vagy alkohollal készült süteményt eszik. Már viszonylag kis mennyiségű alkohol is veszélyes lehet a kutyák számára.

A nyers élesztős tészta (pl. kenyér- vagy pizzatészta) kettős kockázatot hordoz: a gyomorban az élesztő gázokat termelhet, ami puffadást és ritkán gyomorcsavarodást okozhat; emellett az erjedés során etanol képződhet, ami alkoholmérgezést vált ki. Tünetek: puffadás, hasi fájdalom, hányás, koordinációs zavarok, gyengeség. Soha ne adjunk nyers tésztát a kutyának, és tartsuk elzárva az élesztőtartalmú élelmiszereket.

Penészes és romlott élelmiszerek

A penészes ételből (pl. kenyér, dió, sajt, komposzt) felszabaduló tremorgén mikotoxinok (pl. penitrem A, roquefortine C) hányást, izgatottságot, koordinációs zavarokat, remegést, görcsöket és lázat okoznak. Egyes penészek, például az Aspergillus flavus, aflatoxint termelnek, amely májkárosodáshoz vagy májelégtelenséghez vezethet. A penészes étel fogyasztása után a tünetek akár rövid időn belül jelentkezhetnek; a kezelés általában a tünetek, különösen a görcsök kontrolljára és támogatására irányul. Megelőzésként tartsuk elzárva a hulladékot, és ne engedjük a kutyát a komposzthoz vagy a lehullott, erjedő gyümölcsökhöz.

Nyers vagy romlott hús, hal és tojás

A nyers hús és tojás baktériumokat (pl. Salmonella, E. coli) hordozhat, melyek mind a kutyák, mind az emberek számára fertőzésveszéllyel járnak. A nyers hús vagy tojás fogyasztása szalmonella-fertőzéshez, hányáshoz, hasmenéshez és lázhoz vezethet. A nyers tojásban található avidin a biotin (B7-vitamin) hasznosulását gátolja, hosszú távon bőr- és szőrproblémákat okozhat.

A nyers hal bizonyos parazitákat és baktériumokat hordozhat, amelyek kutyákban súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozhatnak. A kórokozók a nyers hal elfogyasztásával jutnak a szervezetbe – a tipikus tünetek közé tartozik a láz, bágyadtság, étvágytalanság, hányás és hasmenés. Ilyen tünetek esetén azonnali állatorvosi ellátás szükséges, mert kezelés nélkül a betegség gyorsan súlyosbodhat és végzetes lehet. Ezért ne adjunk nyers halat, húst vagy tojást; az állati termékeket mindig megfelelően hőkezeljük.

Avokádó

Az avokádó egyes részei – különösen a mag, héja és levelei – persint tartalmaznak, amely nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést és szívizom-károsodást okozhat. A kutyák némileg ellenállóbbak a persinnel szemben, mint például a madarak, de a magas zsírtartalom miatt az avokádó hasnyálmirigy‑gyulladást válthat ki. A nagy mag lenyelése bélelzáródást okozhat, illetve fulladásveszélyt jelent. Ezért az avokádó kerülendő, helyette adhatunk más biztonságosabb zöldséget vagy gyümölcsöt, pl. sárgarépát, almát (mag nélkül).

Tej és tejtermékek

Sok kutya laktózérzékeny: testükben alacsony a laktáz enzim aktivitása, ezért nehezen bontják le a tejcukrot. Néhány evőkanálnyi tej ritkán okoz problémát, de egy tál tej már hasmenést, hányást és puffadást válthat ki. A zsíros tejtermékek (tejszín, sajt, vaj) magas zsírtartalma hasnyálmirigy-gyulladást válthat ki. Ha mindenképpen tejtermékkel szeretnénk kedveskedni, válasszunk kis mennyiségű, laktózmentes joghurtot vagy alacsony zsírtartalmú túrót, és figyeljük meg a kutya reakcióját.

Citrusfélék és egyéb gyümölcsök

A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) héja, levele és magjai citromsavat és illóolajokat tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben gyomor-bélrendszeri irritációt és levertséget okozhatnak. Kis mennyiségű gyümölcshús általában nem okoz problémát, de a héjat és a magokat el kell távolítani.

A csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack, szilva, cseresznye) magvai cianogén glikozidokat tartalmazhatnak, melyek – nagyobb mennyiségben – ciánfelszabaduláshoz és mérgezéshez vezethetnek. Ráadásul a nagy mag fulladást és bélelzáródást okozhat. Ezért mindig távolítsuk el a magot, ha barackot vagy nektarint adunk a kutyának.

A datolyaszilva (kaki) magja, valamint rostban gazdag húsa nagyobb mennyiségben bélelzáródást okozhat; adása nem ajánlott.

Paradicsom és burgonya

A paradicsom zöld részei glikoalkaloidokat (köztük tomatin), a burgonya zöld/csírázó részei szolanint tartalmaznak. Ezek lenyelése gyomor- és idegrendszeri tüneteket, nyálzás, levertség, remegés és szívritmuszavart okozhat. Érett, piros paradicsom kis mennyiségben biztonságos, de a szárat, levelet és a zöld részeket mindig el kell távolítani. A főzés csökkenti a szolanint, de a zöld foltokat és csírákat mindenképp el kell távolítani.

Gombák (mérges gombák)

A vadon termő gombák sokféle toxint tartalmazhatnak, ezért kifejezetten veszélyesek. A mérgezés súlyossága a faj és az elfogyasztott mennyiség függvénye; a tünetek az enyhe gyomor-bélrendszeri panaszoktól a súlyos máj-, vese- és idegrendszeri károsodásig terjedhetnek.

  • Gasztrointesztinális toxinok
    Hányás, hasmenés, hasi fájdalom; tipikus lappangási idő 15 perc – 6 óra.
  • Hepatotoxikus gombák (pl. „gyilkos galóca”)
    6 – 24 óra múlva kezdődő tünetek, rövid látszólagos javulás után gyorsan romló állapot és akut májelégtelenség.
  • Neurotoxikus gombák
    30 perc – 6 óra után jelentkező remegés, dezorientáció, hallucináció, görcsroham.
  • Nephrotoxikus gombák
    Ritkábbak, de veseelégtelenséget okozhatnak.

Mivel a mérges gombák könnyen összetéveszthetők ehető fajtákkal, mindig távolítsuk el a gombákat a kertből, és ne engedjük a kutyát vadon nőtt gombát enni. Gomba-fogyasztás gyanúja esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, és ha lehet, vigyünk magunkkal gombamintát a pontos azonosításhoz.

Só és sós ételek

A túl sok só (nátrium-klorid) vízhiánnyal együtt hipernatrémiát okozhat. A tengervíz lenyelése jó példa erre: a só a bélbe vonzza a vizet, ami hasmenést, hányást, kiszáradást és súlyos esetben neurológiai tünetekhez és életveszélyhez vezethet. A magas nátriumszint sejtvizet von el, ami görcsöket, agykárosodást, vesekárosodást és halált okoz. Otthon a sós chips, szalonna, sajt, savanyúság, de akár a konyhasó lenyelése is problémát okozhat. Ne adjunk sós nassolnivalót a kutyának, és ha véletlenül nagy mennyiséget fogyasztott, vigyük állatorvoshoz, ahol infúziós kezeléssel fokozatosan helyreállítják az elektrolit-egyensúly.

Gabonák, kenyér és magvak

A gabonák önmagukban nem mérgezők a kutyának, de csak natúr, fűszerezés és zsiradék nélkül férnek bele az étrendbe. Kis mennyiségű főtt rizs vagy zabpehely segíthet az emésztési panaszoknál is, feltét, só, vaj, tej és hagymafélék nélkül. A gluténérzékenység ritka, de előfordulhat – ha puffadást, viszketést, hasmenést látsz új gabona bevezetése után, hagyd abba, és egyeztess állatorvossal.

A kenyér nem mérgező, de táplálkozási értéke alacsony és könnyen hizlal. Ha adsz belőle, legyen sótlan, fűszer- és adalékmentes, friss (nem penészes), és csak alkalmanként, kis falat. Tilos a hagymás- és fokhagymás kenyér, a mazsolás péksüti, a xilittel édesített termék, valamint minden nyers, élesztős tészta.

Magvaknál tartsd szem előtt, hogy több olajos mag magas zsírtartalmú, így könnyen hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Ha mégis adnál magot, azt csak só és fűszer nélkül, őrölve, legfeljebb nyomokban tedd (pl. tökmagból készült por szórásként), és figyeld a kutya reakcióját.

Gyakorlati irányelv: a „nem mérgező, de nem is szükséges” kategóriájú emberi ételek (rizs, zab, natúr kenyér) összesen ne tegyék ki a napi kalóriák 10%-ánál többet. Mindig olvasd el az összetevőket, és kerüld a sót, cukrot, hagymaféléket, csokoládét, szőlőt/mazsolát, xilitet vagy dióféléket tartalmazó pékárukat.

Egyéb fűszerek és mérgek

Ezek nem klasszikus „ételek”, mégis sok konyhában kéznél vannak – és kis mennyiségben is irritálók vagy toxikusak lehetnek. Különösen igaz ez a koncentrált illóolajokra és a „fűszerkeverékekre”, amelyek gyakran tartalmaznak hagyma- vagy fokhagymaport vagy xilitet. Mindig nézd át az összetevőlistát, és amit nem ismersz biztosan, inkább ne add a kutyának.

  • „Fűszerkeverékek”, szószok
    Gyakran tartalmaznak hagyma- és fokhagymaport, sót, cukrot vagy xilitet – ezek miatt szintén nem adhatók kutyának.
  • Szerecsendió és fahéj
    A szerecsendióban található miriszticin nagy mennyiségben hallucinációt, dezorientációt, magas pulzust, vérnyomás-emelkedést és akár görcsöket okozhat. Sütikben a nyomnyi mennyiség jellemzően nem gond, de a nagyobb adag kerülendő. A fahéj pora irritálhatja a szájat és a légutakat, a fahéj-illóolaj pedig koncentráltan irritatív/toxikus lehet (nyálkahártya-izgalom, hányás, ritkán máj- és vércukorproblémák) – ezért nem ajánlott.
  • Szegfűszeg és illóolaja
    A benne lévő eugenol nagyobb dózisban májkárosító lehet; illóolaj formában különösen kockázatos, ezért tilos.
  • Mustármag, torma/wasabi
    Erősen nyálkahártya-irritálóak, lenyelés után hányást, hasmenést, hasi fájdalmat okozhatnak. Ne adjuk „kóstolóként” sem.
  • Rebarbara levele
    Magas oxaláttartalma miatt gyomor-bélrendszeri irritációt okozhat, nagyobb mennyiségben a kalciumháztartást és a veséket is megterhelheti. A szár sem hasznos kutyáknak – hagyjuk el.
  • Komló (Humulus lupulus)
    A friss, szárított vagy „főzés után visszamaradt” komló malignus hipertermia-szerű krízist válthat ki (heveny hőemelkedés, lihegés, izgatottság, görcsök) – sürgősségi ellátás szükséges.

Még több kerülendő élelmiszer

A listát még számos további étel, élelmiszer egészíti ki, amelyek ugyan nem kifejezetten mérgezők, de komoly egészségügyi problémát okozhatnak:

  • Zsíros, fűszeres ételek
    A zsíros, fűszeres ételek (pl. szalonna, kolbász, paprikás sültek) akut hasnyálmirigy‑gyulladást válthatnak ki. A hagyományos magyar konyha sok zsíros, paprikás fogást tartalmaz, ezért a maradékot soha ne adjuk a kutyának.
  • Sütemények, cukros édességek
    A túl sok cukor elhízáshoz, fogromláshoz és cukorbetegséghez vezethet. A xilit tartalmú édességek különösen veszélyesek.
  • Kutyafagylalt és hagyományos fagylalt
    A laktóz és a cukor együtt gyakran emésztési zavarokat, hasmenést válthatnak ki; súlyosabb tünetek ritkák, de előfordulhatnak érzékeny egyedeknél.
  • Magas oxaláttartalmú zöldségek
    A magas oxaláttartalmú zöldségek (pl. spenót, mángold, rebarbara) túlzott fogyasztása elősegítheti a vesekőképződést; mértékkel adhatók.
  • Mustár, ketchup, majonéz
    Gyakran sok sót, cukrot vagy hagymaport tartalmaznak, ezért nem ajánlottak.

Mérgezési tünetek általában

Sok különböző toxin hasonló tüneteket okoz. Figyeljük a következő jeleket:

  • Hányás, hasmenés, fokozott nyálzás
    Gyakori korai tünet több mérgezésnél (csokoládé, xilit, hagyma, gomba).
  • Levertség, gyengeség, koordinációs zavarok
    Csokoládé, xilit, sómérgezés vagy gombák esetén.
  • Izomremegés, görcsök, izgatottság
    Csokoládé, makadámdió, penészes étel vagy neurotoxikus gomba következménye lehet.
  • Sápadt vagy sárga nyálkahártya, sötét vizelet
    Allium-félék okozta hemolízis vagy xilit okozta májkárosodás jele.
  • Szapora légzés, szívritmuszavar, görcsök
    Többek közt koffein-, csokoládé- vagy sómérgezés esetén.
  • Kiszáradás jelei, fokozott szomjúság, kevés vizelet
    Szőlőmérgezésből eredő vesekárosodás vagy sómérgezés jele.
  • Viselkedésváltozás, zavartság
    Gombamérgezés, sómérgezés vagy xilit okozhatja.

Ha bármelyik tünetet észleljük, különösen ha tudjuk vagy sejtjük, hogy a kutya tiltott ételt evett, azonnal keressük fel az állatorvost vagy hívjuk az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot (ETTSZ). Ne próbáljuk meg hánytatni a kutyát, csak ha az állatorvos ezt javasolja, mert egyes mérgek (például a korrozív anyagok) esetén a hánytatás többet árt, mint használ.

Megelőzési tippek

  • Készítsünk listát a tiltott élelmiszerekről, ételekről és tegyük ki a konyhában, hogy minden családtag tudja, mit nem szabad a kutyának adni.
  • Tartsuk elzárva az élelmiszereket: csokoládé, szőlő, hagymafélék, xilit-tartalmú termékek, alkohol, nyers tészta, csont, penészes ételek. Használjunk zárt szekrényeket és a pulton hagyott ételeket takarjuk le.
  • Tanítsuk meg a „ne vedd el” parancsot: a kutyák kiképzésével csökkenthetjük, hogy idegen helyen romlott vagy mérgező ételt kapjanak fel.
  • Válasszunk biztonságos jutalomfalatokat: gyári kutyakekszek, sárgarépa, uborka, főtt édesburgonya, alma (mag nélkül) jó alternatívák.
  • Ügyeljünk a sétáknál: figyeljük a kutyát, és ne engedjük szemeteshez, komposzthoz vagy vadon termő gombákhoz érni.

A megelőzés legfontosabb eszköze a tájékozottság és az éber odafigyelés. Mindig tápláljuk kedvencünket kiegyensúlyozott, minőségi kutyaeledellel, jutalomfalatnak pedig válasszunk biztonságos, ellenőrzött összetételű termékeket. Amennyiben mégis gyanús ételt evett a kutya, ne várjuk meg a tünetek súlyosbodását; minél hamarabb kérjünk állatorvosi segítséget, hiszen a gyors beavatkozás életet menthet. Az itt leírt tanácsok állatorvosi szakirodalmon és toxikológiai adatbázisokon alapulnak, de nem helyettesítik az állatorvosi vizsgálatot. Ha bármilyen bizonytalanság merül fel, forduljunk szakemberhez. Felelős gazdiként végső soron a mi feladatunk megóvni kutyáinkat a mérgező falatoktól.